Recipes
Vegan gerechten om de vee dieren te helpen, de CO2 uitstoot te verminderen en water te besparen. Elke persoon kan een verschil maken. Als iedereen één dag vegetarisch zou eten dan zou de vermindering van CO2 uitstoot vergelijkbaar zijn met het weghalen van 1 miljoen auto's. Met 1 dag geen vlees eten wordt er ook veel water bespaart, namelijk hetzelfde aantal liter water dat wordt gebruikt met 1 maand douchen. De dieren in de vee-industrie worden ongelofelijk slecht behandeld en met uw hulp kan dit verminderd worden. Het milieu en dierenwelzijn is niet het enigste dat zal verbeteren als we meer veganistisch zullen eten. Te veel vlees is namelijk erg slecht voor je lichaam, dus een veganistisch dieet is veel gezonder. Om jullie te helpen heb ik wat lekkere vegan recepten opgezocht, zodat jullie inspiratie krijgen en hopelijk motivatie genoeg om te helpen.
Bananen brood
- 3 middelgrote rijpe bananen
- 2/3 cup bruine suiker
- 1/4 cup plantaardige melk
- 1/2 cup appelsaus
- 1 tl vanille-extract
- 1/3 cup olie of plantaardige margarine
- 2 cups bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zout
1) Verwarm de oven voor op 180 °C en olie een broodvorm van 8,5 x 4,5 inch in.
2) Roer; de bloem, bakpoeder, baking soda & zout in een grote mengkom.
3) Pureer de bananen en bruine suiker in een middelgrote kom met een vork. Voeg appelsaus, melk, olie & vanille toe aan de gepureerde bananen en roer tot alles gemengd is.
4) Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer tot al het meel is opgenomen.
5) Schraap het dikke beslag in de ingevette broodvorm en strijk glad.
6) Zet het brood in de oven en bak ca. 50 minuten tot de binnenkant niet meer nat is.
Bloemkool Curry
- 400 gram vastkokende aardappels,
- 150 gram uien,
- 4 teentjes knoflook,
- 1 rode peper,
- 1 finke duim gember,
- 1 tl mosterdzaadjes of komijnzaad,
- 500 gram bloemkoolroosjes, gehalveerd,
- 1 el Garam Masala kruidenmix,
- 1 tl kurkuma,
- 2 tl zout,
- 1 blik gepelde tomaten (ca. 400 gram),
- Kokosolie of zonnebloemolie.
- Optioneel: rijst
1) Schil de aardappels, snij in parten en kook in pan met water. Giet af en zet apart
2) Snij de bloemkool in gehalveerde bloemkoolroosjes en kook in een pan met water. Giet af en zet apart.
3) Pel de uien en knoflook. Verwijder de steel van de rode peper en schil de gember. Pureer alle 4 tezamen tot een dikke pasta. Zet apart
4) Verhit braadpan met een scheut olie en voeg mosterdzaad of komijmzaad toe. Roer gedurende 1 minuut en voeg dan de gehalveerde bloemkoolroosjes toe. Bak tot bloemkool bruin gekleurd is en schep vervolgens uit de pan.
5) Voeg het uienmengsel toe en bak dit gedurende 3 minuten aan. Roer dan de Garam Masala, kurkuma, zout en gepelde tomaten erdoor. plet de tomaten.
6) Voeg dan de gebakken bloemkool en gekookte aardappels toe. Roer en voeg een half kopje water, zodat alles onder staat. Laat het ca. 10 minuten op medium doorkoken.
Courgette boten
- 2 middelgrote courgettes
- 2 el olijfolie
- 1/2 middelgrote ui, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 blik zwarte bonen, afgespoeld
- 1 blik maïs, uitgelekt
- 1 kop enchiladasaus
- 1/2 theelepel. zout of naar smaak
- 1 tl komijn
- 1/2 cup plantaardige kaas
1) Verwarm de oven voor op 205°C.
2) Snijd de steeluiteinden van de courgette af en snijd ze, in de lengte, doormidden. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de courgette. Hak het vruchtvlees met een mes fijn.
3) Verhit een grote pan met olie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en kook 4-5 minuten. Voeg de gehakte knoflook en het bewaarde courgettevlees toe. Fruit de ingrediënten nog eens 5 minuten.
4) Voeg de zwarte bonen, maïs, enchiladasaus, zout en komijn toe en roer.
5) Leg de courgetteschelpen op een bakplaat. Verdeel het zwarte bonenmengsel gelijkmatig over de schelpen.
6) Bestrooi ze met kaas en bak gedurende 30 minuten, tot de kaas lichtbruin en gesmolten is.
Chili met Chipotle en Bonen
- 1 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
- 1 rode paprika, in stukjes gesneden
- 1 blikje maïs
- 2 tl chilipoeder
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl paprika
- 1 el chipotle in adobo
- 200 gram quinoa
- 1 x 400 gram zwarte bonen in blik
- 800 ml groentebouillon
- 1 x 400 gram tomaten in blik
- optioneel: edelgistvlokken
1) Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Zet vervolgens opzij.
2) Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur, voeg de knoflook en ui toe en bak deze gedurende 2-3 minuten.
3) Voeg de tomaten, kruiden, chipotle, zoete aardappel, paprika en de bouillon toe aan de quinoa. Breng aan de kook en laat het gedurende 25-30 minuten pruttelen, roer af en toe. Breng op smaak met zout en peper.
4) Voeg de zwarte bonen en de maïs toe en kook de chili nog ongeveer 2 minuten.
5) Serveer de chili met avocado, limoensap en koriander. Strooi wat edelgistvlokken eroverheen.
Enchiladas
- 4-5 (grote) wraps
- 2 paprika’s
- 3 grote (vlees)tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gr mais
- 150 gr linzen uit blik
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- halve tl chilipoeder
- geraspte plantaardige kaas
- snufje zout
1) Snij de paprika’s en tomaten klein.
2) Snipper het uitje en knoflook fijn. Fruit het uitje 2/3 min aan in pan met beetje olie.
3) Voeg de knoflook, tomatenpuree & paprika toe en bak even zacht. Voeg hierna de tomaten toe.
4) Laat de mais en linzen (uit blik) even uitlekken en voeg daarna toe aan de saus. Voeg de kruiden toe en laat de saus ca. 10/15 min pruttelen.
5) Verwarm oven op 180 graden.
6) Verdeel de saus over de wraps en rol ze op. Leg de wraps in een ingevette ovenschaal. Doe er (vegan) kaas overheen en doe in de oven voor ca. 15 min.
Gebakken rijst
- 3 kopjes gekookte witte rijst
- 2 el (vegan) boter
- 4 el sojasaus
- ½ el rijstwijnazijn
- ½ el suiker
- ½ gesneden ui
- ½ cup bevroren of verse erwten
- ½ cup bevroren of verse wortelen
- ½ cup bevroren of vers gepelde edamame
- 2 el furikake-kruiden *
- 2 el groene uien *
* Optioneel
1) Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
2) Hak alle groenten fijn.
3) Klop de sojasaus, rijstwijnazijn en suiker samen tot een dunne saus. Voeg de boter toe aan een wok en zet het vuur aan.
4) Voeg de ui toe en kook 2 minuten op hoog vuur. Voeg de rest van de groenten toe en kook nog 2 minuten. Voeg de roerbaksaus en gekookte witte rijst toe en roerbak nog 2 minuten.
5) Top met furikake-kruiden of gesneden groene uien voor extra smaak.
Kapsalon
- 500 gram ovenfriet (diepvries)
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 1/2 rode ui
- 1/2 krop ijsbergsla
- 175 gram vegan shoarma
- (zonnebloem)olie
- zout
- geraspte plantaardige kaas
- knoflooksaus
- optioneel: pittige rode saus
1) Verwarm de oven en bereidt de patat met kruiden. Doe de patat in de oven.
2) Snij de groente (komkommer, tomaat, rode ui, ijsbergsla).
3) Bak de shoarmareepjes, in een pan met olie, als de patat bijna klaar is. Doe de patat en shoarma in een ovenschaal. Strooi hier kaas overheen.
4) Zet het ca. 15 min in de oven, tot de kaas gesmolten is.
5) Doe alle groente over het warme eten + saus naar voorkeur.
Pancakes
- 1 cup bloem
- 1 el bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1 kop plantaardige melk
- 2 el gesmolten plantaardige boter
- 1/5 tl vanille-extract
- Optioneel: kaneel, havermout
1) Roer in een kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
2) Roer de melk, boter, vanille-extract (& kaneel) erdoor tot het is opgenomen.
3) Verhit een pan met boter/olie/anti-aanbaklaag.
4) Schep ca. 1/4 kop van het beslag in de pan.
5) Kook tot de bovenkant begint te borrelen en de onderkant goudbruin is (ongeveer 3/4 min). Draai het om tot ook die kant goudbruin is (ongeveer 1/2 min).
Pasta Pesto
- 1 courgette
- 200 gram doperwten
- 300 gram volkoren pasta
- 1 avocado
- 2 handen basilicum
- 20 gram cashewnoten
- 10 gram pijnboompitten
- Sap van ½ citroen
- 2 el edelgistvlokken
- peper en zout
- Optioneel: extra pijnboompitten, cherrytomaat en rucola
1) Rooster de cashewnoten en pijnboompitten kort in een pan, totdat ze bruin zijn. Kook de pasta volgens de verpakking.
2) Maak ondertussen de avocado pesto: mix in een keukenmachine de avocado, knoflook, basilicum, cashewnoten, pijnboompitten, edelgistvlokken en citroensap tot een romige pesto. Breng deze op smaak met peper en zout.
3) Snijd de courgette in plakken en gril deze in een grillpan totdat ze mooie strepen hebben.
4) Als de pasta gaar is, giet deze af en mix de pesto erdoorheen. Zet even terug op laag vuur en voeg dan de doperwten toe, roer ze door de pasta totdat de doperwten ontdooid zijn.
5) Serveer de pasta met de gegrilde courgette en maak bij eigen voorkeur af met pijnboompitten, cherrytomaten en rucola.
Spaghetti Bolognese
- 300 gr volkoren spaghetti
- 200 gr gedroogde groene linzen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 1 grote wortel
- 1 rode paprika’s
- 250 gram champignons
- 8 zongedroogde tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 400 ml tomatenblokjes
- 400 ml water
- 1 groenten bouillonblokje
- 1 laurierblad
- 1 tl oregano
- verse basilicum
- Optioneel: pijnboompitten
1) Snipper de ui en knoflook fijn.
2) Snijd de paprika, wortel en tomaat in kleine blokjes en de champignons en zongedroogde tomaat in kleine stukjes.
3) Spoel de gedroogde linzen af en laat deze uitlekken.
4) Verhit een pan met boter of olie en fruit hier de ui en knoflook in aan. Voeg daarna de wortel, paprika, champignons en zongedroogde tomaat toe. Laat dit bakken.
5) Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak dit ca. 2 minuten met de groenten mee.
6) Voeg je de tomaten en tomaten-blokjes toe, samen met de oregano, het water en bouillonblokje, laurierblad en linzen. Laat het geheel ca. 20 minuten pruttelen tot een dikke saus.
7) Kook ondertussen de spaghetti gaar. Voeg op het einde de verse basilicum toe en breng op smaak met peper en zout.
8) Serveer de spaghetti met de bolognese saus en maak, bij eigen voorkeur, af met pijnboompitten
Spinazie lasagne
- 150g (verse) lasagnevellen
- 1,5 kg (of 750 g diepvriesspinazie) bladspinazie
- 2 knoflookteentjes
- 250g plantaardige ricotta
- 4 el lichte plantaardige room
- olijfolie
- 50g geraspte plantaardige parmezaan
- verse basilicum
- nootmuskaat
- peper
- zout
1) Verwarm de oven voor op 180 °C.
2) Blancheer de verse spinazie 2 minuten in gezouten water. Laat diepvriesspinazie ontdooien en laat uitlekken.
3) Pel en plet de knoflook. Hak de spinazieblaadjes. Klop de ricotta los met de room. Vermeng met de spinazie, de helft van de parmezaan en de knoflook. Kruid met een snuifje nootmuskaat, peper en zout.
4) Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er in laagjes de lasagnevellen en het spinazie-ricottamengsel in. Eindig met een laagje lasagne. Strooi er de rest van de gemalen kaas op.
5) Zet de schaal 30 minuten in het midden van de oven. Werk af met vers basilicum.
Stoofschotel
- 300 gr wortel
- 250 gr champignons in plakjes
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- snuf tijm
- 2 tl paprikapoeder
- 1 klein blikje tomatenpuree a 70 gr
- 1 groentebouillonblokje
- 1 paprika
- 600 gr krieltjes
- 2 el bloem
- verse peterselie
- 2 blaadjes laurier
- olie
- Optioneel: scheut rode wijn
1) Los het bouillonblokje op in ca. 500 mL liter kokend water. Snipper de uien en knoflook. Fruit deze aan in een braadpan in een beetje olie of boter.
2) Snijd de wortel in plakjes of blokjes. Bak een paar minuutjes mee. Voeg daarna ook de champignons toe en de paprika in blokjes en bak kort mee.
3) Voeg de tijm en paprikapoeder toe, daarna ook de bloem. Roer de tomaten-puree er door. Giet, bij eigen voorkeur, een scheut rode wijn erbij. Roer door elkaar totdat de bloem is opgenomen en er een soort saus ontstaat.
4) Giet de bouillon erbij en blijf roeren. Doe de blaadjes laurier in de stoof en vervolgens ook de krieltjes. Laat het ca. 45 minuten, met de deksel erop, pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
5) Haal de blaadjes laurier uit de stoofschotel voor het serveren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb